Na 9. ročníku Dňa priateľstva očakávajú okolo 800 účastníkov

14.05.2010 Prešov

Ubľa/Prešov 14. mája (TASR) – Približne 800 účastníkov očakávajú organizátori medzinárodného kultúrno-spoločenského podujatia Deň priateľstva, ktorý sa uskutoční 15. mája na slovensko-ukrajinskom hraničnom ...
Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Veronika Fitzeková uviedla pre TASR, že predstavitelia slovenských a ukrajinských regiónov, počas podujatia podpíšu dva oficiálne dokumenty. Jedným bude Program spoločných podujatí PSK a Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie (ZOŠA) na rok 2010 a Vykonávací protokol k memorandu o spolupráci podpíšu s ukrajinskou stranou aj zástupcovia Košického samosprávneho kraja. Okrem toho bude oficiálne uzavretá dohoda medzi susediacimi obcami Ubľa a Malyj Bereznyj.
Podľa predsedu PSK Petra Chudíka cieľom tohto podujatia je predovšetkým vytvoriť priestor na stretnutia ľudí žijúcich na oboch stranách hranice. Rovnako je to príležitosť na prezentáciu možností regiónov v oblasti turizmu, podnikania a kultúry s dôrazom na cezhraničnú spoluprácu.
Slovenskú stranu budú na tohtoročnom Dni priateľstva zastupovať vo svojich prezentačných stánkoch oba samosprávne kraje, mestá Humenné a Sobrance, Obvodný úrad vo Svidníku, obce Habura a Ubľa, a jeden z tradičných organizátorov, firma SESO Vranov nad Topľou spolu s mestskou samosprávou. V kultúrnom programe sa návštevníkom predstavia folklórne súbory Vihorlat zo Sniny a Ubľanka.
Okrem zástupcov regionálnych samospráv na podujatí očakávajú aj mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca SR na Ukrajine Pavla Hamříka.
Fitzeková informovala, že z dôvodu organizovania Dňa priateľstva bude v sobotu (15.5. ) hraničný priechod Ubľa – Malyj Bereznyj pre verejnosť uzavretý, a to čase od 00.00 h do 20.00 h. Občania pri ceste na Ukrajinu v tento deň môžu využiť hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, resp. iné hraničné priechody na slovensko–ukrajinskej štátnej hranici, ktoré budú pracovať v obvyklom režime.
 

Vyberte región

mark